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ST A TE OF TEXAS 

FF ICE OF CONSUMER CREDIT C01\1MISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

1011 SAN JACiNTO BOULEVARD 
512/475-2111 

Mr. Larry E. Te!:!ple 
Attorney at Law 
1510 U~ited Bank Tower 
Austin, Texas 78701 

Dear Hr. Temple: 

June 30, 1982 No. 82-12 

This is to acknowledge receipt of your letter dated June 25, 1982 concerning 
Chapter 5, Article 5069, V.T.C.S. 

I will quote a portion of your letter as follows: 

"As you know, creative financing techniques in the present financial market­
places have variations on the traditional situation where a property seller 
merely retains a secondary mortgage loan and the buyer makes periodic pay­
ments directly to the seller until the loan is satisfied. There are presently 
in the marketplace individuals ar..d companies who will ser.rice (collect the 
periodic payments f·!o;n the borrower and remit them to the seller) secondary 
mortgage loans for the seller who continues to own the secondary mortgage 
loan. That arrangement gives rise to several questions: 

"1. Does a seller of property who makes or retnins a secondary mortgage 
loan to secure all or part of the. unpaid purchase price of his 
property need to secure a license under Chapter 3 of the Texas 
Credit Code if he arranges for the secondary nortgage loan to be 
serviced by some other individual or entity? 

"2. Does the seller of property who retains or makes a secondary 
mortgage loan to secure all or part of the unpaid purchase price in 
connection with the sale of his property need to secure a license 
under Chapter 3 of the Texas Credit Code if he thereafter sells, 
conveys, or transfers that secondary mortgage loan to some other 
individual or entity?" 

Article 5069-5.01(3) provides as follows: 

"The provisions of this Chapter shall not apply to any seller of property who 
makes a secondary mortgage loan to secure all or part of the unpaid purchase 
price." 
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It has been the position of this Office for a number of years that the above 
quoted Article 5.01(3) precluded the applicability of Chapter 5 to sellers of 
property who retain a secondary mortgage to secure all or part of the purchase 
price of the property sold. This is still the position of our Office if the 
sellers of the property are not engaged in the business of making those loans. 
The sellers of property described in your letter are individuals 'Who are selling 
their own residences and retaining a second lien and are not engaged in the busi­
ness of making Chapter 5 transactions. Our response to each of your questions is 
"No." The sellers described in your letter would not need to be licensed by this 
Office. 

Although not directly raised by your letter I would like to point out a somewhat 
related natter. Article 5069-1.04(n)(2) provides (paraphrase) that a person 
engaged in the business of making loans as described in Article 5.01(1) and who is 
charging the interest rates now authorized by Article 1.04 must obtain a license 
from this Office. Article 1.04(n)(2) nakes no nention of sellers of property 
being excluded from the provisions of Chapter 5 if they are in the business of 
making Chapter 5 transactions and are charging Article 1.04 rates. I am of the 
opinion therefore that if a seller of property is in fact engaged in the business 
of naking secondary mortgage loans (an example would be a business concern which 
purchases single family residences, repairs them, resells them to the public and 
takes secondary mortgages for part of the purchase price) and charges Article 1.04 
interest: ·rates that such seller wculd be subj ~ct to Chapter 5. 

This of course does not: affect our response to your questions since the sellers 
described in your lette~ are not engaged in the business of making Chapter 5 lqans 
and th~s do not need to be licensed. 

ely yours, 

I 

t/./J1~1 1! 
S m Kelley 
Consumer Credit Commissioner 


