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)fi'F'ICE C)F CONSUMl~I-l CREJ)l'l., COMMISSlONER 

Al ENDSLEY, Commissioner 

2601 NORTH LAMAR 
AUSTIN, TEXAS 78705-4207 

(512)479-1280 
(214)263-2016 
(713)461-4074 

Writer's Direct Number: ( 512) 4 7 9-12 

September 19, 1986 86-4 

Ms. Anne Chang 
Vice President 
Texas American Bank, Galleria NA 
Post Office Box 2529 
Houston, Texas 77252 

Dear Ms. Chang: 

This is to acknowledge receipt of your letter dated August 6, 1986, in which 
you ask us to state the position of this Office with regard to questions 
concerning refunds of unearned interest on precomputed loans made under the 
provisions of Article 5069, Vernon's Texas Civil Statutes-Chapter 5 and 
which were made prior to August 26, 1985. 

Art. 5069-5.02(4), the applicable law in effect prior to August 26, 1985, 
provided in pertinent part: 

"(4) When any loan contract ·is prepaid in full by cash, a new loan, 
renewal, or otherwise, or when the lender demands payment in full of 
the unpaid balance, after the first installment due date but before the 
final installment due date, the lender shall refund or credit the 
borrower with an amount which shall be as great a proportion of the 
total interest contracted for under Section (1) of this Article as the 
sum of the periodic balances scheduled to follow the installment date 
after the date of prepayment in full or demand for payment in full 
bears to the sum of all the periodic time balances under the schedule 
of payments set out in the loan contract •••• " 

Art. 5.02(4) as above written was repealed effective August 26, 1985, and 
was succeeded by Art. 5.02(6)(i) and Art. 5.02(6)(ii), which read in perti­
nent part as follovs: 

"(6)(i) When any loan contract payable in not more than 
substantially equal successive monthly installments beginning 
one month plus fifteen days after the date of the contract and 
taining precomputed interest is prepaid in full by cash, a new 
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renewal, or otherwise, or when the lenJcr· demands pay:ncnt in full of 

the unpaid balance, after the first installment due date but before the 

final installment due date, the lender shall refund or credit the 

borrower with an amount which shall be as great a proportion of the 

total interest contracted for under Section (1) of this Article as the 

sum of the periodic balances scheduled to follow the installment date 

after the date of prepayment in full or demand for payment in full 

bears to the sum of all the periodic time balances under the schedule 

of payments set out in the loan contract •••• " 

"(ii) When any loan contract which includes precomputed interest and 

is payable in more than sixty substantially equal successive monthly 

installments beginning within one month plus fifteen days after the 

date of the contract is prepaid in full by cash, a new loan, renewal, 

or otherwise, or if the lender demands payment in full of the unpaid 

balance before the final installment due date, the lender shall retain 

earned interest for the period from the date of the loan to the date of 

prepayment in full or demand for payment in full in an acount not to 

exceed that which would accrue at the simple annual interest rate which 

the loan contract would have produced over its full term if each 

scheduled payment had been paid on the date due when applied to the 

unpaid principal amounts determined to be outstanding from time to time 

according to the schedule of payments having due regard for the amount 

of each scheduled installment and the time of each scheduled install­

ment period. • • • " 

As can be seen from a reading of the above-quoted revision of Chapter 5, a 

lender · is now required to compute 'the refund of unearned interest actuari­

ally on precomputed loans payable in more than sixty substantially equal 

successive monthly installments. 

You have requested our opinion as to how you should currently calculate the 

refund of unearned interest on precomputed secondary mortgage loans made 

under the authority of Art. 5069-Chapter 5 prior to August 26, 1985. 

In Interpretative Letter No. 81-30 of December 8, 1981 to Mr. William T. 

Deane, the position of this Office was stated in regard to the prospective 

or retrospective application of laws as they generally affect existing 

contracts. A copy of Letter No. 81-30 is enclosed herewith and I consider 

it a part of this response to your question. As was expressed and cited in 

Letter No. 81-30, there are a number of Texas court decisions establishing 

the general theory that the law in effect at the time of making a contract 

is applicable to the provisions of that contract. I might add that 

Article 1, Section 16 of the Texas Constitution p~ohibits the making of 

retroactive laws affecting existing vested rights arising out of a con­

tract. The Texas courts, accordin~ly, in the absence of clear indication 

from the terms of the statute or equally clear indication of legislative 

intent to the contrary, have not favored the retroactive application of a 

statute to existing contracts. 
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It is my position that there lfi no evident statutory indication th<Jt Art. 
5069-5.02(6)(ii) should apply to contracts entered into prior to August 26, 
1985, the date of its enactment. Accordingly, you may rely upon the law in 
effect at the time the loan in question was made, namely Article 5069-
5. 02 (4), and compute unearned interest as therein provided unless the loan 
contracts provide for a different formula which is more advantageous to the 
debtor. 

Sincerely, 

A~nd~ 
Coi:imissioner 

Enclosure 


