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STATJ: 01' "1 l:XA~ 

:)FFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

Al ENDSLEY, Comm•isioncr 

Mr. Timothy E. Powers 
Haynes and Boone 
3100 Interfirst Plaza 
901 Main Street 
Dallas, Texas 75202 

Dear Mr. Povers: 

2601 NORTH LAMAR 
AUSTIN, TEXAS 78705-4207 

Writer's Direct Number: 

February 13, 1987 87-1 

(512)47'H280 
(214)263-2016 
(713)461-4074 

In your letter of February 12, 1987 you indicate that you serve as 
Texas counsel to a federally-insured state chartered bank _located in 
Delaware (the "Delaware Bank") which has purchased the cardholder contracts 
evidencing the credit card receivables portfolio (the "Texas Contracts") 
from a national bank located in Texas. The Texas Contracts are governed by 
Texas law and provide that the finance charge on each of the Texas Contracts 
will never exceed an annual percentage rate of 22% and will never be less 
than an annual percentage rate of 14%. ~ 

The Delaware Bank has notified each of the Cardholders of its 
acquisition of the Texas Contracts, 1 and advised the Cardholders that the 
Texas Contracts were being replaced by new Cardholder Agreements which are 
governed by Delaware law and provide that the finance charge applicable to 
the accounts vill be equal to an annual percentage rate of 19.8% (the 
"Delaware Rate"). The Cardholders were· further notified that should the 
Cardholder not desire to continue the credit card relationship under the new 
terms it could terminate the relationship by not using the credit card after 
a certain specified date and any outstanding balance could be paid off under 
the terms of the Texas Contracts. If the Cardholder continued using the 
credit card after such date, then both existing and new balances were 
subject to the Delaware Rate. 

You have inquired whether the Delaware Bank must comply with the notice 
requirements of Tex. Rev. Civ. Stat. Article 5069-l.04(i) prior to charging 
the Cardholders the Delaware Rate. 

The provisions. of 12 U.S.C. 183ld(a) allow a state-chartered federally 
insured bank to charge the rate allowed by the laws of the state, territory 
or district where the bank is located. Under this authority and that of 
Marquette National Bank of Minneapolis v. First of Omaha Service Corp., 439 
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U.S. 299 (1978), Letter Interpretation 85-4 provided that an out of state, 
federally-insured state bank may extend credit to residents of Texas and not 
be subject to Texas law limiting the rate of interest or finance charge. 

If the Cardholder, by continuing to use the credit card after notice 
that continued use of the card would ratify the Delaware contract, is 
obligated by Delaware law to the terms of the Delaware contract then I am of 
the op1n1on that there would be no necessity under Texas law to give the 
Art. l.04(i) notice. 

Sincerely, 

?:}~ 
Commissioner 


